Giap, Nguyen Vo (1912) Vietnamees generaal en staatsman.

Giap werd geboren in het centrale deel van Vietnam. Hij studeerde in Hue en aan de Franse universiteit van Hanoi. Reeds als student sloot hij zich bij revolutionaire groepen aan. In 1930 werd Giap gearresteerd. Nadat hij was vrijgelaten, werd hij lid van de Communistische Partij van Vietnam. In 1937 studeerde Giap af als econoom; vervolgens werd hij geschiedenisleraar. In 1939 volgde een nieuwe arrestatie. Giap ontsnapte near China, maar zijn vrouw overleed in de gevangenis.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging hij terug near Vietnam en zocht samenwerking met Ho Chi Minh. Samen richtten ze de Vietminh op.

Tijdens de eerste Indochinese oorlog (1946-54) voerde Giap de Vietminh aan in de strijd tegen de Fransen. Hij werd beroemd door zijn overwinning bij Dien Bien Phu (mei 1954).

Na de oorlog werd hij minister van Defensie van Noord-Vietnam en chef-staf van de strijdkrachten Ook tijdens de Vietnam-oorlog tegen Zuid-Vietnam en de Verenigde Staten speelde Giap een belangrijke rol. Hij was persoonlijk verantwoordelijk voor het belangrijke Tet-offensief (januari-februari 1968), dat de Amerikanen tot diep nadenken bracht over hun positie in de oorlog. Hij had de militaire leiding in handen tot de val van Saigon op 30 april 1975.

Giap was van 1976 tot 1982 minister van Defensie en vice-premier van de Socialistische Republiek Vietnam.


terug