Diem, Ngo Dinh, 1901-1963

Ngo Ginh Diem kwam uit een rooms-katholieke familie. Hij studeerde aan de Franse universiteit van Hanoi. Van 1912 tot 1932 was hij in dienst van de Fransen als provinciaal gouverneur. Onder keizer Bao Dai van Annam, het middelste gedeelte van Vietnam dat een Frans protectoraat was, werd hij minister van Binnenlandse Zaken. Na korte tijd trad hij af uit protest tegen de te Fransgezinde houding van Bao Dai. Tussen 1933 en 1945 verbleef Diem in Hué. In 1945 werd hij door eenheden van Ho Chi Minh aangehouden. Hij weigerde met hen samen te werken.

Diem richtte in 1947 een Nationaal Verenigd Front op dat geweldloos, anti-communistische en anti-Frans was. Hij werd door de Fransen het land uitgezet en woonde enige tijd in de VS en later als monnik in België.

Na de Franse nederlaag bij Dien Bien Phoe in mei 1954 keerde Diem naar Vietnam terug om een anti-communistische regering te leiden. In 1955 zette hij Bao Dai af, die inmiddels keizer van Zuid-Vietnam was geworden. Diem verzette zich tegen het houden van de vrije verkiezingen die bij de akkoorden van Genève waren afgesproken. Hiervoor krijgt hij de steun van de VS. Hij voerde een dictatoriaal regime dat werd gekenmerkt door nepotisme en anticommunisme. Zijn broer was bijvoorbeeld hoofd van de geheime politie.

Door het niet nakomen van beloften van landhervorming en het doden van honderden boeddhisten die zogenaamd met de communisten samenwerkten, groeide de kritiek op het bewind van Diem.

Dit verzet leidde er toe dat op 2 november 1963 een staatsgreep plaatsvond, waarbij Ngo Dinh Diem en zijn broer werden gedood.


terug