De aanslag op Brinks Hotel, 24 december 1964

In een interview in 1981 vertelde een van de deelnemers aan deze aanslag - Nguyen Thanh Xuan - hoe hij samen met een kameraad deze aanslag had uitgevoerd.

Zij waren begonnen met een uitvoerige verkenning van de situatie. Hierbij viel op dat Zuidvietnamese officieren vrijelijk verkeerden met de Amerikanen. Het was voor Nguyen en zijn kameraad een koud kunstje om vervolgens de juiste uniformen op de zwarte markt aan te schaffen, evenals de noodzakelijke explosieven. Tot in de details werd het gedrag van de officieren bestudeerd tot aan de manier waarop zij sigaretten rookten aan toe.

Met twee auto's rijden zij naar het hotel. Van een spion binnen de Zuidvietnamese regering hadden zij vernomen dat een bepaalde Amerikaanse kolonel naar de States was vertrokken. Gewapend met deze kennis meldde de als 'majoor' vermomde kameraad zich bij de balie met d mededeling dat hij een afspraak had met die kolonel. Natuurlijk kreeg hij te horen dat die er niet was. De 'majoor' hield vol dat hij een afspraak was. Vervolgens draaide hij zich naar zijn chauffeur en beval hem te wachten op de Amerikaan. Hij zelf zou naar huis rijden om daar te wachten. Xuan vertelt dat hij vervolgens de wagen met explosieven de garage onder het hotel in reed, tegen de agent die daar dienst deed dat hij al de hele dag nog niets gegeten had, Of de agent tegen de kolonel kon zeggen dat hij even een hapje eten was, mocht de kolonel komen opdagen in de tussentijd. De agent vond het prima. Xuan ging naar het dichtstbijzijnde café, recht tegenover het Hotel. Precies op het juiste tijdstip vloog de wagen en het hotel de lucht in. [Karnow, p. 409]

terug