De val van Dien Bien Phoe, mei 1954

In 1953, na de beŽindiging van de Koreaanse oorlog, gingen de Verenigde Staten door met bijstand te verlenen aan de Fransen, tot zij werden verslagen door de strijdkrachten van de Vietminh in Dien Bien Phoe in mei 1954. Er zijn duizenden woorden geschreven over de slag bij Dien Bien Phoe. Het is letterlijk het 'nieuwe Gettysburg' geworden van de steeds groter wordende reeks van Beperkte Oorlog/Oproerbuffers.

Hoewel de potentiŽle militaire betekenis van Dien Bien Phoe door de Fransen werd begrepen, werd de politieke betekenis schromelijk verwaarloosd, tot het te laat was. In militair opzicht geloofden de Fransen dat Dien Bien Phoe de weg naar Laos beheerste en dat zolang de Fransen het zouden behouden, de Vietminh Laos niet kon binnenvallen. Het blijft tot vandaag toe een open vraag of dit standpunt juist was.

In november 1953 werd Dien Bien Phoe belangrijk gemaakt door de Fransen, doordat zij er 13 bataljons parachutisten neerlieten en zij het kleine Vietminh-garnizoen overmeesterden, dat daar al sinds 1952 lag. De Fransen waren er zeker van dat de Vietminh geen grote nederlaag zou riskeren door een zwaar versterkte positie aan te vallen. Deze mening bleek Frankrijks ongeluk. De Vietminh wilde en verlangde een overwinning voor de op handen zijnde Conferentie van GenŤve om een gunstige regeling te verzekeren voor hun aanspraak op soevereiniteit. De Vietminh vocht en won in Dien Bien Phoe zonder te letten op de prijs. Met alle geweld wilden zij een politiek-militaire overwinning behalen.

Uiteindelijk moeten ook de Amerikanen toegeven dat de Fransen niet in staat waren in Dien Bien Phoe te winnen.

John Foster Dulles laat dit dan ook weten in een radiotoespraak  luidspreker.GIF (909 bytes)In RealAudio.

Download RealAudio Player Opmerking: dit fragment is o.a. te beluisteren in RealAudio.
Heb je deze plug-in niet, dan kan je deze downloaden met deze link: RealAudio
terug